Bevezetés a haladó írásokhoz

Az eddigiekben megismerkedtünk az Ada programozási nyelv alapvető szintaxisával, áttekintettünk néhány „egyszerűbb” nyelvi elemét.

Haladó írásainkban folytatjuk az Ada nyelvvel kapcsolatos ismereteink bővítését.


A következőkben már nem csupán az Ada 95 programozási nyelv sajátosságait nézzük meg, hanem a megfelelő részeknél kitérünk az Ada 2005 (és esetenként az Ada 2012) által bevezetésre került újításokra is. Szeretnénk azonban ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy az itt bemutatásra kerülő programozási technikák, és elvek nem csak kizárólag az Ada nyelven történő programozás során alkalmazhatóak. Az Ada nyelv csupán egy olyan nyelvi eszköztárat biztosít, melynek segítségével számos a programozásban használt fogalom letisztult formában ismertethető.

Ezekben az írásokban fokozatosan a gyakorlati alkalmazásokról is egyre több szó (és cikk) esik majd. A gyakorlatban alkalmazott programozási technikák bemutatásához azonban szükségünk lesz olyan („tervezési”) módszerek, és nyelvi elemek megismerésére, amelyekkel még nem találkoztunk. Ilyenek például a láthatóságot befolyásoló eszközök és a gyerekcsomagok. Bővítjük továbbá a paraméterátadásról valamint a mutatókról megszerzett ismereteinket. Foglalkozunk az elaboráció fogalmával, az objektum orientált programozás nyújtotta lehetőségekkel és fájljaink projekt(ek)-be történő szervezésével is. Ezt követően a típusok (bit-szintű) reprezentációjával haladunk majd tovább. Fokozatosan bevezetjük a pragmák használatát is. Példákat mutatunk más programozási nyelveken írt programokhoz való kapcsolódásra. Mindezek után elkezdjük tudatosan kihasználni a fordítónk és az operációs rendszer nyújtotta lehetőségeket is.

Itt szeretnénk felhívni a tanulni vágyók figyelmet arra, hogy az Ada nyelvvel foglalkozó könyvek számos szakkifejezést használnak, amelyeknek ismerete nagymértékben megkönnyítheti, illetve gyorsíthatja a nyelv magasabb szintű elsajátítását. Kérjük az érdeklődőt, hogy igyekezzen megtanulni ezeket, hogy a későbbiek során gyorsabban fejlődhessen a szakirodalom segítségével.

Reméljük írásaink segítenek azoknak, akik szeretnék bővíteni az ismereteiket a (biztonságkritikus) programozás területen, és ugyanakkor abban is, hogy az általuk elkészített programok mások - és későbbi önmaguk - számára is könnyen érthetőek legyenek. Az írásokhoz - ezentúl is - szorosan kapcsolódnak a programok forrásaiban található kommentek. A bemutatásra kerülő programokat a továbbiakban is aktuálisan legjobb tudásunk és tapasztalatunk szerint készítjük el, azonban fontos szempont, hogy igyekszünk kerülni a más forrásokban megtalálható (tényszerű) információk megismétlését. (Ez vonatkozik az elvi megközelítésekre is.)

A bemutatásra kerülő programok fordításához a továbbiak során is GNAT fordítót fogunk használni. Erre a tényre emlékeztetünk majd azokon a helyeken, ahol a GNAT fordító sajátosságait kihasználjuk.

megjegyzések:

Sok még a pályája elején járó programozónak meglepetést okozhat, hogy milyen fontosak lehetnek a parancssoros eszközök, és azoknak az ismerete a programozás során.
Amennyiben az Olvasónak lehetősége van rá, szánjon időt arra, hogy tanulmányozza (legalább) a fordítója és az ahhoz tartozó programok parancssorból történő kezelését. Ezáltal számos új tapasztalatra vagy felismerésre is szert tehet.

A komoly, megalapozott tudás mögött mindig kitartó és kemény - sokszor kutató - munka áll, ezért legyünk kritikusak és keressük a válaszokat felmerülő kérdéseinkre.